Dolaşmak kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe tolġa fiilinden türemiştir – “dönmek, bükmek, sarmak, acı içinde kıvranmak”. Bu fiil, yazılı karşılığı olmayan Eski Türkçe biçimi *toluġ’dan, Eski Türkçe eki +(g)A- ile türemiştir. Anlamsal gelişimi şu şekilde izlenebilir: “dönmek” (etrafında dolaşmak, dolaşmak) > “yakın olmak” (kapsam) > “bir şeyin sonucu olmak” (kapsam).
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldığında geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Yürümek sözcüğünün kökü nedir?
Eski Türkçe yorı- veya yöri- “gitmek, seyahat etmek” fiilinden türemiştir. Daha fazla bilgi için yol makalesine bakın. Kaşgari, yori- “gitmek” ve yügür- “koşmak” biçimlerini birbirinden ayırır. Daha ileri bir gelişmede, iki fiilin birleştiği ve Türkçe yün->yor- biçiminde parazitik bir türetmenin ortaya çıktığı görülebilir.
Geleneğin kökü nedir?
Gelenek – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe’deki “gel-” fiilinden türemiştir ve “Yeni Türkçe +AnAk” ile biter. Daha fazla bilgi için Gel-‘e bakın. Türkçe “gelenek” kelimesinden türemiştir.
Kelime kökü nereden gelir?
Etimoloji. Kelimenin kendisi Arapça كلمة (kelime(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen şey, söz” anlamına gelir.
Türemiş kökü nedir?
Türemiş sözcük veya terim, isim ve fiil köklerine veya diğer türemiş sözcüklere türetme ekleri eklenerek türetilen bir sözcüktür. Basit biçimde türemiş sözcüklere kök sözcükler de denir.
Kök nasıl ayrılır?
Kökler, varlıkları, kavramları ve hareketleri bir zamana, yere, kişiye veya üsluba bağlamadan, tek tek ve basit bir şekilde ifade eden dil birimleridir. Kökler, anlamları bakımından ikiye ayrılır. Varlıklara ve kavramlara karşılık gelen köklere isim kökleri, eylemlere karşılık gelen köklere ise fiil kökleri denir.
Eski isim kök mü?
Türkçede hem isim hem de fiil olarak kullanılabilen ve anlamlarını değiştirmeyen kökler vardır. Bunlara ortak kökler (ikili kökler) denir. Örnek: barış, kuraklık, savaş, eski, güven, ırk, renk, göç, damla, güreş… 28 Kasım 2022
Kökü kökü nedir?
Koku – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe fiil “kok-“dan türemiştir ve Türkiye Türkçesi “+I(g)” son ekine sahiptir. Daha fazla bilgi için Coca-Cola’ya bakın.
Bekçinin kökü nedir?
guard – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe’de “güçlü, sağlam, dayanıklı” anlamına gelen “bek” kelimesinden türemiştir ve Türkçe eki +çI’dir.
Oğlum kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçedeki oġul “yavru, oğul” kelimesinden gelmektedir.
Çatal ismi nereden gelir?
“Çatal” kelimesi “Çat” kelimesi ve “-al” ekinden oluşur. “Çat” ismi çoğunlukla “çat-mak” fiiliyle çift kök olarak bilinir. Ancak “çatmak” fiilinin kökü olan “çat” kelimesini isim olarak kolayca bulabiliriz. Orhun yazıtlarında “kuyu” anlamına gelen “çat” biçiminde bir kelimeye rastlarız.
Ağaç kökü nedir?
Türkçede isim ve fiil kökleri genellikle tek heceli olduğundan, “igaç” ve “ağaç” sözcükleri türemiş sözcüklerdir. “ig” ve “ag” köklerinin ayrıntılı açıklamasından sonra, sözcüklerdeki “-aç” ekinin birliği de bilinmektedir.
Kimlik kelimesinin kökü nedir?
Türkçede kimlik, “kim” soru kökünden türemiş olup zorunlu bir aidiyeti, aynılığı, biricikliği, kişinin olduğu kişiyi ifade eder.
Din kelimesinin kökü nedir?
Dilbilimciler, “Din” kelimesinin Arapça “masdar” veya “isim” anlamına gelen “deyn” kökünden geldiğini ileri sürmektedirler. Temel din “âdet, durum; ceza, mükafat”tır. “İtaat” terimine üç ana anlam vermiş ve din teriminin bu son anlamdan türediğini belirtmiştir (eṣ-Ṣıḥâḥ, “dyn” md.).
Eğlenmek kelimesinin kökü nedir?
Eğlenin – – Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe egle – “zaman geçirmek, oyalamak, bekletmek” fiilinden, Türkçe-Türkçe eki +In- ile türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe ȫd “zaman” kelimesinden, +lA- son ekinden türemiştir.
İlişki kökü nedir?
İlişki – Nişanyan Sözlüğü. “Temas, ilgi” anlamına gelen Türkçe ilişik kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Yeni Türkçe +gU ekiyle Türkçe iliş- fiilinden türemiştir.
İlgi kelimesinin kökü isim mi fiil mi?
İlgi – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe il- “gelmek, tutmak” fiilinden türemiştir ve Yeni Türkçe +PGU eki almıştır. Daha fazla bilgi için, eyaletin makalesine bakın. Serbest çağrışım yoluyla “ilgilenmek, bir şeye ilgi duymak” anlamına gelen Arapça alaka kelimesinden türediği açıktır.
Bütünleşme kelimesinin kökü nedir?
Geçişsiz f. (