İçeriğe geç

Aşağıdakilerden Hangisi Para Borçlarında Temerrüt Hâlinde Alacaklının Temerrüt Faizi Ile Karşılanamayan Zararının Karşılığını Teşkil Eder

Temerrüt faizine temerrüt faizi işletilebilir mi?

Temerrüt faizine ayrıca faiz uygulanamaz (FK md. 3). Ancak, ana faiz oranına temerrüt faizi uygulanmasını engelleyen bir husus genellikle yoktur (TBK 121/1).

Alacaklı zararı olmasa da temerrüt faizi talep edebilir mi?

Ayrıca alacaklı, gecikmeden dolayı bir zarara uğramamış olsa bile temerrüt faizi talep edebilir.

Munzam zarar hangi durumlarda istenir?

Ek zararın konusu yalnızca maddi zarardır. Borçlu temerrüde düşerse, alacaklı uğranılan maddi zararın tazminini talep edebilir. Bu nedenle, maddi olmayan zararın ek tazminat talebinin konusu olması hukuken mümkün değildir.

Para borçlarında temerrüde düşmenin sonucu nedir?

Maddeye göre; Temerrüde düşen borçlu, kusurlu olmadığını ispat etmediği takdirde, borcun geç ifasından dolayı alacaklıya verdiği zararı tazmin etmekle yükümlüdür. Maddede açıkça belirtildiği üzere, temerrüdün ilk sonucu gecikme tazminatıdır. Bu tazminatın verilebilmesi için ön koşul kusur şartıdır.

Temerrüt faizi nasıl işler?

Ödenmesi gereken borç, temerrütten hemen sonra ödenirse, ilk temerrüt gerçekleşir ve yatırımcının hesabına o gün borsadaki en yüksek faiz oranının iki katına eşit faiz yatırılır. Borç hemen ödenmezse, yatırımcının hesabı ikinci temerrüde düşer ve bu sefer yatırımcıya faizin üç katı borçlandırılır.

Temerrüt faizi nedir borç hukukunda?

Faiz, “ana faiz” ve “temerrüt faizi” olmak üzere ikiye ayrılmakla birlikte, “ana faiz”, belirli bir süre para alacağının kaybı için ödenen tazminat ve evlilik geliri olarak tanımlanmaktadır; temerrüt faizi ise, belirli bir para borcunun zamanında ödenmemesinden doğan tazminat olarak anlaşılmaktadır.

Temerrüt faizi yüzde kaç?

TURMOB | 2024 yılında mal ve hizmet alımında alacaklıya ödenecek gecikme faizi oranı yıllık yüzde 48 olarak belirlendi.

Alacaklı temerrüdü nedir örnek?

Örneğin, bir alacaklı bir arabanın teslimatını geciktirmiş ve borçlu garajı olmasına rağmen arabayı kışın ortasında sokakta bırakmış ve motoru bozulmuş. Bu durumda da borçlu kusurludur, çünkü kötü niyetli davrandığı kabul edilir.

Borçlunun temerrüdünün şartları nelerdir?

Buna göre, bir borçlunun temerrüde düşmesi için genel olarak dört koşul bulunmaktadır: Borcun muaccel olması, ifanın mümkün olması, alacaklıya ihtarda bulunulması ve ifa etmemenin geçerli bir hukuki sebebe dayanmaması.

Munzam borcu ne demek?

Borçlunun, alacaklarını zamanında tahsil edememesinden doğan zararları, belirtilen faiz oranından fazla ise Borçlar Kanunu’nun 105. maddesine göre borçlu, aradaki farktan sorumlu tutulabilir. Buna faizi aşan ek zarar denir.

Munzam zarar alacağına faiz işler mi?

Daha fazla tazminat talep edebilmek için öncelikle parasal bir borcu içeren bir talep ortaya çıkmalıdır. Bu talebe asıl talep denir. Bu talebe temerrüt anından itibaren yasal faiz uygulanabilir.

Munzam zarar ıslah ile istenebilir mi?

Aşırı zarar, temerrüt faizini aşan ve ispatlanması gereken zarar olarak anlaşılmaktadır. Aşırı zarar yeniden yapılandırma yoluyla talep edilebilir mi? Evet, yeniden yapılandırma yoluyla ek zarar talep edilebilir. Hukuki süreç sırasında talebi artırarak ek zararlar talep edilebilir.

Alacaklı temerrüde düşmek ne demek?

Borçlunun temerrüdü, borçlu tarafın borçlarını zamanında ve belirlenmiş kurallara uygun olarak yerine getirmemesi; alacaklının temerrüdü, alacaklının alacağını zamanında ve usulüne uygun şekilde tahsil etmemesi veya kabul etmemesi durumudur.

Borçlu temerrüde nasıl düşürülür?

Kanun, kural olarak borcun ne zaman vadesi geldiğini belirtmez, ancak alacaklının borçludan gecikmiş borcu ödemesini talep etmesini gerektirir. Alacaklının borcun ödenmesini talep eden beyanı bir uyarı teşkil eder. Uyarının geçerliliği herhangi bir resmi gerekliliğe bağlı değildir.

Alacaklı ne zaman temerrüde düşer?

Alacaklının temerrüdü “Kendisine ifa veya hediye usulüne uygun olarak teklif edilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın bunu kabul etmez veya borçlunun borcunu ifa etmesi için yapması gereken hazırlık adımlarını atmazsa” temerrüde düşer.

Gecikme faizine faiz işler mi?

818 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 104’üncü maddesinin üçüncü fıkrasında olduğu gibi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 121’inci maddesinin üçüncü fıkrasında da gecikme halinde faiz işletilemeyeceği açıkça belirtilmiştir.

Vade farkına faiz işletilir mi?

Gecikme faizi, ödeme zamanında yapılmadığında doğrudan yasal düzenlemelerden kaynaklanan ek bir taleptir. Bu bağlamda, faiz talebine faiz uygulanması mümkündür.

Temerrüt faizi ile gecikme faizi aynı mı?

Gecikme faizi de gecikme faizidir. Ancak, yasa koyucu bazı durumlarda borçlunun gecikmede olmasına gerek kalmadan faiz alınabileceğini kabul eder.

Temerrüt faizi en fazla ne kadar olur?

31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla sözleşme faiz oranı %9’un üzerinde olduğundan, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren ticari işlerde temerrüt faiz oranı %15,75 olarak belirlenecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir