Dükkan sahibi bina aidatı öder mi?
Özetle; dükkan ortak alanlardan faydalanmasa bile aidat ödemek zorundadır. Kiracıları, dükkan sahibinin (serbest dükkan sahibinin) ödemek zorunda olduğu aidatlardan müteselsilen sorumludur.
Dükkanlar apartman masraflarına katılır mı?
Konut katkı payının ödenmesine ilişkin olarak, Konut Sahipliği Kanunu’nun 20. maddesi, dükkan sahiplerinin bu maliyetlere katkıda bulunup bulunmadıklarına ilişkin kesin bilgileri açıklamaktadır. Kanun, dükkanlar da dahil olmak üzere tüm bağımsız bölümlerin, aralarında başka bir anlaşma olmadığı sürece katkı payına katkıda bulunması gerektiğini öngörmektedir.
Dükkan kira aidatını kim öder?
Feride Hilal İmal, soruya şöyle yanıt verdi: 634 sayılı Kanuna göre aidat ödeme yükümlülüğü kat malikine aittir.
Dükkan sahibi asansör parası öder mi?
Bu nedenle 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun Asansör Yönetmeliği’ne göre asansörlerin bakım ve işletimi için gerekli giderler daire veya site aidatına dâhil olup tüm kat malikleri tarafından karşılanmaktadır.
Apartmanda dükkan sahibinin hakları nelerdir?
Dükkan sahipleri apartman binasındaki bağımsız birimlere sahiptir ve bina üzerinde tam mülkiyet haklarına sahiptir. Ayrıca mülkü kullanma ve yararlanma hakkına da sahiptirler. Her daire sahibi, mülkteki payına orantılı olarak ortak alanlara hak sahibidir. Bu, dükkan işletmecileri için de geçerlidir.
Hangi durumlarda apartman aidatı ödenmez?
Genel bir kural olarak, hizmetler eksik veya yetersizse, sakinler veya mal sahipleri katkı payı ödememe hakkına sahiptir. Bu durumda, sakinler veya mal sahipleri genellikle sorunları bina yönetimine veya yerel yetkililere bildirmeli ve sorunun çözülmesi için adım atılmasını talep etmelidir.
Dükkanlar mantolama giderlerine katılır mı?
Söz konusu kanun maddesine göre, işletmeler dâhil tüm bağımsız bölüm maliklerinden, genel gider talebi kapsamında, kaplama bedelleri tahsil edilmektedir.
Kimler asansör aidatı ödenmez?
Ancak, giriş ve zemin kattaki bağımsız bölüm maliklerinin asansörün bakım ve işletme giderlerine katılmaması yönetim planında hükme bağlanabilir. Apartman yönetim planında zemin katta oturan daire maliklerine böyle bir muafiyet tanınmışsa, zemin katta oturan daire maliklerinden asansör bakım bedeli alınmaz.
Apartman altındaki dükkanın önü kime ait?
Buna göre, dükkan sahipleri aynı zamanda apartman sahibidir; Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında hak ve yükümlülüklere sahiptirler. Dükkan sahipleri ayrıca apartman adına alınacak kararlarda söz sahibidirler. Mülk kiraya verilse bile, dükkan sahibinin apartman sahibi olarak hakları devam eder.
Kiracı apt aidatını ödemezse ne olur?
Konut ve bina yöneticilerinin de çok dikkatli olması gerekir. Kiracı katkı paylarını ödemezse, derhal ev sahibine bildirmelidir. İcra takibi gerekliyse, icra takibi ev sahibi ve kiracıya karşı ortak borçlular olarak aynı anda başlatılmalıdır.
Kiracı hangi aidatları öder?
Katkı payı ödeme yükümlülüğü genellikle mülk sahibine aittir. Kira sözleşmesinde katkı payı ödeme yükümlülüğünün kiracıya ait olduğu belirtilmişse ve kiracı katkı paylarını ödemezse, bu sözleşme kiracıyı ve ev sahibini bağlar.
Kiracı apartmanda neleri öder?
Kiracı, daire aidatı gibi binanın bakım ve temizlik masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı, su ve elektrik gibi faturaları ödemek zorundadır. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Apartmandaki dükkanlar aidat öder mi?
Binada bir işletme işleten herkes, binaya hiç girmese bile inşaat maliyetlerini paylaşır. Bunun nedeni, aynı zamanda mal sahibi olarak kabul edilmeleridir. Geliştirme planında işletmeler için bir çözüm yoksa, işletmeler ödemek zorundadır.
Apartman çatı giderlerine dükkanlar katılır mı?
Dükkanlar apartman çatısı maliyetine katkıda bulunur mu? Tüm bu kanun maddelerine ve Yargıtay kararlarına göre çatı, ana gayrimenkullerin mutlak ortak alanıdır ve yönetim planınızda aksi kararlaştırılmadığı takdirde dükkan sahipleri de maliyete katkıda bulunmalıdır.
Dükkan aidatı nasıl belirlenir?
Formül halinde açıklamak gerekirse; sonuç şu şekilde çıkar. Örneğin, toplam yıllık aidat 28.000 TL ve toplam alan 2.000 m2 ise sonuç 14,40 TL/m2 olur. Yani yıllık aidat her dairenin metrekaresi çarpılarak ve çıkan sonuç 12’ye bölünerek aylık aidat hesaplanır.
Apartman aidatını kiracı mı öder ev sahibi mi?
Kiralanan mülkün kullanımıyla doğrudan ilgili olan ücret borcu kiracı tarafından tam olarak ödenmelidir. Kira gibi ek maliyetler ödenmezse, kiracı temerrüde düşer ve ev sahibi tahliye talebinde bulunabilir.
Dükkanlar mantolama giderlerine katılır mı?
Söz konusu kanun maddesine göre, işletmeler dâhil tüm bağımsız bölüm maliklerinden, genel gider talebi kapsamında, kaplama bedelleri tahsil edilmektedir.
Apartman altındaki dükkanın önü kime ait?
Buna göre, dükkan sahipleri aynı zamanda apartman sahibidir; Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında hak ve yükümlülüklere sahiptirler. Dükkan sahipleri ayrıca apartman adına alınacak kararlarda söz sahibidirler. Mülk kiraya verilse bile, dükkan sahibinin apartman sahibi olarak hakları devam eder.
İş yeri açmak için apartman sakinlerinin izni gerekir mi?
Apartman binasında işyeri açmak Apartman maliklerinin oybirliği ile kararı olmadan apartman binasında işyeri veya dükkan açılması kanunumuzca yasaklanmıştır. Apartman maliklerinin rızası olmadan apartmanda açılan işyerinin kapatılması için Sulh Hukuk Mahkemesine dava açılması gerekmektedir.