Ses kaydı almak hangi durumlarda delil sayılır?
Yargıtay kararlarına göre; Ses kaydının hukuka uygun olabilmesi için şu şartların gerçekleşmesi gerekmektedir: Kişinin kendisine veya yakınlarına karşı bir suç/haksız saldırının bulunması veya kişinin delil kaybını önlemeyi amaçlaması. Kişinin bu suça ilişkin daha fazla delil elde etme imkânının olmaması.
Kanıt için ses kaydı almak suç mu?
Hem Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu hem de Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, hukuka aykırı delillerin hüküm için dayanak olarak kullanılamayacağını belirtmektedir. Bu nedenle, yasal dayanak olmaksızın ses ve görüntü kayıtları yapılırsa elde edilen delil hukuka aykırıdır.
Konuşmada ses kaydı alma yasal mı?
Ayrıca, Türk Ceza Kanunu’nun 133. maddesinin devamında daha ağır cezayı gerektiren haller düzenlenmiş olup buna göre; “Kim, diğer konuşanların rızası olmaksızın, kendisinin de katıldığı aleni olmayan bir konuşmayı ses kayıt cihazıyla kayda alırsa, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Ses kaydıyla dava açılır mı?
Kişiler, kendilerine karşı işlenen suçlara ilişkin delil elde etmenin bir yolu olmadığında ve ani olaylarda o anda yetkili bir makama ulaşma imkânı olmadığında ses kaydı yapabilirler. Bu durumda elde edilen ses kayıtları yasal kabul edilir ve mahkemelere teslim edilebilir.
Ses kaydı almak kanıt sayılır mı?
Ses kaydının suç teşkil ettiği durumlar: Ses kaydı, belirli usul ve hukuk kurallarını ihlal ettiğinde suç teşkil eder. Ses kaydı izinsiz kaydedilirse ve belirli konuşmalar planlanırsa, delil olarak kullanılamaz ve “gizliliğin ihlali” suçunu oluşturur.
Gizlice alınan ses, görüntü ve video kaydının delil değeri nedir?
Hukuka aykırı olarak elde edilen gizli görüntü ve video kayıtları ceza ve hukuk davalarında delil olarak kullanılamaz. Ancak bazı durumlarda bir etkinliğe katılanların kayıtları hukuki delil olarak kabul edilebilir ve delil amaçlı kullanılabilir.
Telefon konuşmaları delil sayılır mı?
Hakkında henüz karar verilmemiş kişilerin telefonlarının dinlenmesi veya konuşmalarının kayda alınması, bu kişiler açısından ‘hukuka aykırı delil toplama’ teşkil eder. Anayasa’nın 38(6) maddesi ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 217(2) maddesi uyarınca, hukuka aykırı olarak elde edilen deliller karara esas alınamaz.
Karşılıklı cinsel konuşma suç mudur?
Türk ceza kanunumuz kişilerin onurunu, haysiyetini ve mahremiyetini korumayı amaçlasa da, bu tür konuşmaların rızaya dayalı olup olmaması önemli bir rol oynamaktadır. Her iki tarafın rızasıyla gerçekleşen cinsel içerikli konuşmalar hukuki açıdan suç teşkil etmemektedir.
Telefonla konuşurken ses kaydı nasıl alınır?
Bir aramayı kaydetmeye başlayın. Telefon uygulamasını açın veya gelen bir aramayı yanıtlayın. Devam eden arama ekranında, aramanızı kaydetmek için dokunun. Kaydı durdurmak için Kaydı durdur öğesine dokunun.
Geçmişe dönük telefon konuşma kayıtları nasıl alınır?
GSM operatörlerinin kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmesi yasal olarak mümkün değildir. Bu nedenle operatörlerden böyle bir kayıt talep etmek mümkün değildir. Aynısı SMS için de geçerlidir: Telefonda yapılan sesli ve görüntülü görüşmeler kaydedilmez, bu nedenle görüşmenin içeriği bilinmez.
WhatsApp konuşması ses kaydı alınır mı?
Bu yeni özellik 15 dakika ses kaydına izin veriyor. Kayıt düğmesine bir kez basmak, başka bir uygulamaya girseniz bile ses kaydı yapmanızı engellemiyor. WhatsApp arka planda çalışırken kullanımı kolaylaştıran bu uygulama, WhatsApp sesli görüşmelerinin kayıtlarını da tutabiliyor.
WhatsApp ekran görüntüsü almak suç mu?
İletişimin gizliliğinin ihlali, WhatsApp mesajlarının diğer tarafın izni olmadan üçüncü taraflarla hukuka aykırı olarak paylaşılması durumunda bir suçtur. Bu nedenle, WhatsApp konuşmalarının ekran görüntüsünü almak veya sosyal medyada konuşmaları fotoğraflamak kendi başına bir suç değildir.
Yeterli delil olmadan dava açılır mı?
Örneğin; Şüphelinin ifadesi alınmadan dava açılması iddianamenin iadesi için bir sebep oluşturmaz. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 170/2. maddesine göre, savcı, kamu davasının açılması için yeterli şüpheyi doğuran delil elde ederse iddianame düzenler.
Hukuka aykırı delil nedir?
“Yasadışı delil” terimi, yasal normlar ve düzenlemeler ihlal edilerek elde edilen her türlü delili ifade eder. Bu yasadışılık, yalnızca ülkede yürürlükte olan yasaları ve ilgili yasal düzenlemeleri değil, aynı zamanda evrensel ve ulusüstü düzeyde yürürlükte olan yasal normları da etkiler.
Dava açma şartları nelerdir?
Taraflara ilişkin dava şartları: “Davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davayı temsil ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi”; Davanın konusuna ilişkin dava şartları ise şu şekilde sıralanmaktadır: “Kesin hüküm ve hukuki yararın bulunmaması”.
Ortam dinlemesi delil olur mu?
Buna göre, ortak daireye dinleme cihazı yerleştirilerek yapılan kayıtlar veya bir tarafın diğer tarafın rızası olmadan telefon görüşmesi sırasında yaptığı ses kayıtları delil değeri taşımaz. Kaydedilen konuşmanın ev içinde veya dışında gerçekleşmesinin bir önemi yoktur.
İzinsiz ses kaydı almanın cezası nedir?
Yetkisiz ses kaydı için ceza Bu durumda, işlenen suç için verilen cezanın ciddiyetine bağlıdır. Gizliliğin ihlali için 2-6 yıl hapis cezası verilebilir. İletişimin gizliliğinin ihlali için 2-6 yıl hapis cezası mümkündür.
WhatsApp ses kaydı davada delil olur mu?
Mesajlar, mesaja dahil olan kişi tarafından kaydedilirse mahkemede delil olarak kullanılabilir. Karşı tarafa sözleşme tarafı olmayan üçüncü kişilerden gelen mesajlar mahkemede delil olarak kullanılamaz.
Telefon konuşmaları delil sayılır mı?
Henüz hakkında karar verilmemiş kişilerin telefonlarının dinlenmesi veya konuşmalarının kayda alınması, bu kişiler açısından ‘hukuka aykırı delil toplama’ teşkil eder. Anayasa’nın 38(6) maddesi ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 217(2) maddesi uyarınca, hukuka aykırı olarak elde edilen deliller karara esas alınamaz.