Hava küre nasıl yazılır TDK?
Sözlükte “hava küresi” ifadesi yer almış ancak bu terim, tanımı verilmeden “hava küresi”ne atanmış ve tanımı “hava küresi” maddesinde verilmiştir.
Su küre nasıl yazılır TDK?
F. “Küre” ve “küre” sözcüklerinden oluşturulmuş bileşik sözcükler: göz küresi, hava topu, ısı topu, ışık topu, renk topu, toprak topu; hava topu, ışık topu, su topu, taş topu, yarım küre, yarım küre, vb.
Yerküre nasıl yazılır TDK 2024?
Bu kelime sıklıkla küre olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı küre şeklinde olmalıdır.
Gök kubbe neden ayrı yazılır?
Birleşme sırasında kelimelerden birinin veya ikinci kelimenin anlamı değişmeyen birleşik sözcükler ayrı ayrı yazılır.
TDK yarım küre nasıl yazılır?
YARIMKÜRE KELİMESİNİN ANLAMI: Bir kürenin iki eşit parçaya bölünmüş herhangi bir parçası, yani dünyanın veya gök küresinin iki yarısının ekvator tarafından bölünmesi. Bu kelime genellikle yanlış olarak yarımküre olarak yazılır. Doğru kullanım yarım küre biçiminde olmalıdır.
Hava küre ne demek?
Atmosfer veya atmosfer, Dünya’nın yerçekimi ile gezegeni çevreleyen gaz tabakasıdır. Yaklaşık %78 azot, %21 oksijen, %0,93 argon, %1 su buharı ve geri kalan bazı diğer gazların karışımından oluşur. Bu gaz karışımına genellikle hava denir.
Cam göbeği nasıl yazılır?
İncelenen örnekler arasında, her biri belirsiz isim öbeği yapısında olan cyan, dried rose, melon, sour cherry ve cubmouth gibi renk adları ilginç icatlardır ve ayrı bir grup oluştururlar. “Color” kelimesinin kullanılmadığı bu tür örneklerde, gerçek anlamından uzaklaşıldığı için yanına ikinci kelime yazılır.
Çiğ köfte nasıl yazılır?
RAW MEATBALLS KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla yanlış olarak raw meatballs olarak yazılır. Doğru kullanımı raw meatballs şeklinde olmalıdır.
Baş parmak nasıl yazılır?
Dilimizde, her iki öğenin de asıl anlamını korumasına rağmen, yan yana yazılan sözcükler de vardır: a. “Bahis” sözcüğüyle kurulan sıfat tamlamaları: başbakan, başçavuş, başöğretmen, başpehlivan, başoyuncu, başsavcı, başyazar vb.
Baş köşe nasıl yazılır?
Bas kelimesiyle oluşturulmuş sıfat öbekleri: patron, başbakan, patron hanım, patron çavuş, patron işi, patron ödülü, patron doktor, patron hemşire, patron kahraman, sermaye, başkomutan, patron köşe, patron müfettiş, patron öğretmen, başparmak, patron güreşçi, başrol oyuncusu, patron savcı, patron yazar, vb.
Çağ dışı nasıl yazılır TDK?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, kanunsuz, alışılmadık, yasadışı; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.
Sivri biber nasıl yazılır?
Sohbet. TDK’ya göre yeşil ve kırmızı biber yan yanadır; yeşil biber ayrı yazılır.
Bilinçaltı nasıl yazılır?
TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Ayaküstü nasıl yazılır?
Doğru yazımı ayrı ayrı “foot” ve “top”tur. Etimolojik olarak, “casual” kelimesinin kökeni açık değildir. Ancak, “foot” kelimesi Türkçe kökenli bir kelimedir ve “üstü” kelimesi “yukarı, üstünde” anlamına gelir. “Ayaküstü” kelimesi bu iki kelimenin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.
Hava alanı nasıl yazılır TDK?
Havaalanı kelimesi bileşik formda yazılması gereken bir isim olarak görünür ve bu yazım dışındaki herhangi bir yazım dil ve yazım hatalarına neden olur. Havaalanı kelimesinin doğru ve yanlış yazımlarına örnekler vermemiz gerekirse; DOĞRU: Havaalanı, 18 Ekim 2022
Yağmur hava küre mi?
Atmosfer tabakası (Kava Küre), dünyamızı çevreleyen gaz tabakasıdır. Bu tabakada yağmur, kar, rüzgar, dolu ve fırtına gibi hava olayları meydana gelir.
Gökyüzü nasıl yazılır TDK?
Bu kelime sıklıkla gökyüzü olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı cennet şeklinde olmalıdır.
Türk Hava Kurumu nasıl yazılır TDK?
Türk Hava Kurumu, kısaca THK, Türkiye’de havacılık sanayiini kurmayı amaçlayan; askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak amacıyla 16 Şubat 1925’te Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle kurulan bir dernektir.